Tuesday 24 February 2015

Novoroční výlet

Tak dneska jsem se rozhodl napsat jak jsme letos strávili Silvestr a Nový rok.

Protože Queenstown je takové místní turistické středisko číslo 1 a je tu tudíž hrozně narváno, a to mimochodem nejenom turisty ale na Nový rok také hlavně pártychtivou mládeží z okolních větších měst, tak jsme se rozhodli vymyslet něco jiného. Původní plán byl vylézt na protějším břehu jezera na vrchol zvaný Cecil Peak a všechno sledovat v klidu z povzdálí a přitom si připít u ohňostroje. Počasí nám ale bohužel nebylo nakloněno (chcanec jak u dědy Komárka), takže jsme se nakonec na poslední chvíli rozhodli pro výlet k východnímu pobřeží a zpět přes horský průsmyk Daensys Pass skrz 4WD cestu. Ráno bylo pozvolné, na cestu jsme se vydali kolem 12. hodiny.  

To je Cecil Peak z verandy našeho bývalého bydlení jak to Léňa vyfotila pro Zuzku
Cesta z města byla celkem v pohodě, ale v protisměru to byl štrůdl aut, jaký jsme tu ještě neviděli. Naprosto narvaný byl i nákupák, takže jsme rozhodli že nákup nezbytných bublinek a piva uděláme po cestě v příštím městě Cromwellu. Tam nás teda málem paní prodavačka vypekla, protože po nás chtěla pas, což tady většinou chtějí, ale já samozřejmě pas nenosím a Lenka ho naštěstí měla. Takže novoroční přípitek byl zaručen a jelo se dál :)

V Cromwellu jsme se ještě stavili na farmě pro čerstvé třešně!
Pak už jsme konečně vyrazili na výlet přes zatím neznámá místa. První zastávka byla u Lake Benmore a na jeho přehradě, kde jsme zkusily chytat ryby. Bylo tam spousta rybářů, viděli jsme i nějaké ryby, ale žádná bohužel nezabrala.

Přehrada, náhony k turbínám a Lake Benmore


A Léňa na přehradě
Při jízdě kolem jezera jsme zjistili že tu opravdu nejsme sami. Kiwáci kempující na nový rok u jezera založili asi 20 obřích kempů. které v podstatě lemovaly celé pobřeží. Jízda to i tak byla nádherná.

I Pan Vlk se kochal.

Po chvíli jsme našli i prázdnou plážičku.
Nakonec jsme se ale rozhodli pokračovat dále k móři k Oamaru. Bylo 6 večer a na pláž to mělo být asi 140km. K moři jsme dojeli akorát co zalezlo sluníčko za mrak a začalo to vypadat, že začne každou chvíli pršet. I přesto, když už jsme sem jeli takovou dálku, jsme se museli naposledy v roce 2014 vykoupat!.

Takže před...

...a po asi 2 minutové koupeli.
Vlny tady i když to na fotkách nevypadá měli asi metr a obrovskou sílu. Lenču to dvakrát podmetlo. No když bylo splněno, tak jsme si řekli že ještě popojedeme někam směrem na Daensys Pass, kde si najdeme klidné místečko u řeky a tam zakotvíme. Po chvilce hledání se povedlo dokonale. Jediné překvápko bylo, že řeka byla teplá! Tady na NZ snad jediná, a zrovna když jsme potřebovali trochu vychladit bublinky a pívo :D

Póza č. 1 - s řekou...

... a póza č. 2 - s Býďou
Nebyl tu sice vidět žádný ohňostroj, ale zato přišla bouřka, takže o světýlka na nebi bylo postaráno! No a ráno už nás čekala jen cesta krásným horským průsmykem směr zpátky domů. Ráno jsme se ještě zastavili na levandulové farmě a u hrozně milé farmářky jsme si dali levandulovou zmrzlinu v krásně upravené zahradě s takovým mlýnským kolem, co se pomalu plnilo a vždycky tak po minutě to šplouchlo. Rozjímací pecka :).

A vyrážíme po ránu...
...na nejvyšší bod v sedle
 No tak jak na Nový rok, tak po celý rok! Hezky a pohoda, a to přejeme i Vám!!

Daensys Pass

No comments:

Post a Comment