Monday 21 October 2013

Moreton Island & a šnorchlování k vrakům

Jako jeden z posledních výletů po Austrálii jsme si vybrali 3. největší písečný ostrov na světe: Moreton Island. Na délku má asi 36km a na šířku v  nej. bodě asi 10km. Krom pláží jsou zde ještě uměle potopené vraky lodí na dvou místech, a to proto, aby se zde tůristi mohli potápět nebo šnorchlovat a něco u toho viděli. Na tý kupě šrotu se totiž relativně rychle usadí život a díky tomu zde plave spousta rybiček.

 

První foto ještě z lodi nepotopené lodí potopených. A dole přívoz ze 40km vzdáleného Brisbane. Naloží až 600 pasažérů a 52 džípů. Na ostrově není ani kousek asfaltu, všude se jezdí po písku.


Lenička zapózovala s řízečkem, který jsme od našich hostitelů dostali na cestu. Češi, no :).


Vraky z pevniny. Ačkoli to tak nevypadá, tak těch asi 100m k nim doplavat byl celkem výkon, protože moře teklo jako řeka. Byl to docela mazec, ale stejně jsme se tam podívali.


Po koupačce a potápění jsme se vydali na přechod ostrova na východní stranu. Pár ptáků jsme vyrušili pod platformou pro luxusnější pouze hotelový přívoz pro pěší.


Takhle vypadalo 10km cesty. Zbytek byl po "písečné silnici" - tedy po kotníky v sypkém písku.
 

A po úmorné cestě 2. konec ostrova.

Tohle jsme chytli akorát po příchodu na místo - východ měsíce. Zrovna byl úplněk, vyšlo to ideálně.


Takhle my si tady spíme...


A kemp po ránu, někteří vstali na východ slunce, jiní to prodřímli...


A o 10 hodin po měsíci vylezlo slunko :)


Po pořádné koupačce sami na pláži jsme vytrpěli stejně dlouhou cestu zpět. Tady si Léňa pokecala s hvězdicí.


A pak jsme dali 2. potápěcí kolo u vraků. Tentokrát moře neteklo, bylo to jako v jezírku. Nádhera. Akorát po prvním pousmátí se nad tím, že si místní berou neoprén na šnorchlování, jsme po 20 minutách ve vodě úplně modří pochopili proč. No na blbnutí ve vlnách je teplá dost, na ležení na hladině už ne tolik.


A pak hurá domů, kde dělali bordel possumové, protože Pája nevyhodila kompost do sudu - byl totiž zaroslý pavouky :).


No comments:

Post a Comment