Saturday 12 October 2013

Náš velký výlet - day 3 - Border Ranges NP

Ráno nás vzbudilo opět bičování papouchů a tak jsme se vydali na cestu opět docela brzo. Den číslo 3 jsme trávili v deštěném pralese v národním parku Border Ranges. Není to prales jen tak ledajaký, lesy v něm nejsou kácené už od prakontinentu Gondwana, jak nám to hezky popisovali na obrázcích. Šli jsme ten den asi 4 procházky a nestačili jsme se divit. Stromů je tam hrozně moc druhů, měli jsme možnost kromě všech těch obrovelikánů opletených liánami vidět i antarktickou břízu nebo červený cedr. 
Představovala jsem si, že ta "břízka" bude nějaká malá, když teda kdysi rostla i v Antarktidě, ale chyba lávky. Je jí teplo, tak i tady je mega obrovská. Moc nevypadá jako naše bříza. Plus jsou některé i tisíce let staré. 
My jsme jen koukali, tak se taky pokochejte :)





Docela fajn místo na snídu :)


Kromě stromů tu je hafo parazitujících rostlin. I když teda asi spíš žijou v symbióze :)


"Květináčovky" - náš pracovní název


Stromový kapradí










 A taky divnomravenci na chůdách, co mají místo zadku baťoh :)












Tisíciasiletý červený cedr


Pak jsme se vydali na vyhlídku na hoře Pinnacle. "Vydali" není ten správný výraz - 200m od autocesty nahoru po pěšince :)
Z úžasné vyhlídky jsme měli možnost vidět cíl cesty následného rána - Mt. Warning, která je vlastně bývalým lávovým kanálem bývalé megasopky a všechno, co je okolo je ta kaldera - zbytky supervelkého kráteru. Na fotkách je to dobře vidět. Výhled k nezaplacení. 
Na Mt. Warning jsme pak zamířili další noci, ale o tom příště, teď vyhlídka na údolí Tweed (Tweed valley) a Mt. Warning:













Hobitín nebo Austrálie???




Odsud super staré a super velké antarktické břízy











Musím říct, že fotky, i když jsou třeba moc hezký, ani zdaleka nepřibližujou to, jaký je to ve skutečnosti  :)
A na závěr trochu zeleně z auta juchů :)




A pak jsme si opekli gigantickej steak, šli spát v 7, abychom byli v 2:45 ráno čerství na výlez Mt. Warning na východ slunce :)


No comments:

Post a Comment